top of page

Top 8 wachtwoordenboekjes: Zo beheer jij je wachtwoorden goed!


hand met telefoon die op slot zit

In de huidige wereld is het hebben van sterke wachtwoorden van cruciaal belang om onze persoonlijke gegevens en online accounts te beschermen tegen kwaadwillende personen. Als je een sterk wachtwoord kiest hoe ga je hier dan mee om? En hoe kun je zoveel verschillende, complexe wachtwoorden onthouden zonder ze in een digitaal bestand op te slaan dat potentieel kan worden gehackt? Het antwoord is simpel: noteer ze in een papieren wachtwoordenboekje.


In deze blog vertel ik je graag waarom het kiezen van een sterk wachtwoord zo belangrijk is, wat de voordelen zijn van een wachtwoordenboekje en wat de leukste en handigste wachtwoordenboekjes zijn van dit moment. Lees je mee?

 

Voordelen van het bewaren van wachtwoorden in een fysiek wachtwoordenboekje

Het bewaren van wachtwoorden in een fysiek wachtwoordenboekje heeft een aantal voordelen ten opzichte van het digitaal opslaan ervan:


1.Fysieke Scheiding van Online en Offline Wereld: Een papieren wachtwoordenboekje betekent dat je wachtwoorden niet digitaal zijn opgeslagen, waardoor ze minder vatbaar zijn voor cyberaanvallen zoals hacking of phishing.


2. Minder Kwetsbaar voor Technische Storingen: Papieren wachtwoordenboekjes zijn niet afhankelijk van elektronische apparaten of netwerkverbindingen. Ze zijn dus niet onderhevig aan technische storingen, zoals een kapotte harde schijf of een vergeten wachtwoord van een digitale wachtwoordmanager.


3. Bescherming tegen Online Bedreigingen: In tegenstelling tot digitale opslag is een papieren wachtwoordenboekje niet toegankelijk via het internet. Dit betekent dat het immuun is voor online bedreigingen zoals hackers, malware of phishing-aanvallen.


4. Fysieke Toegang Vereist: Om toegang te krijgen tot je wachtwoordenboekje, heb je fysieke toegang nodig tot de plek waar het wordt bewaard. Dit voegt een extra laag van veiligheid toe, omdat een aanvaller fysieke toegang tot je huis of kantoor zou moeten hebben.


5. Minder Kwetsbaar voor Technische Kwetsbaarheden: Digitale systemen kunnen kwetsbaar zijn voor beveiligingslekken of softwarefouten. Een papieren wachtwoordenboekje is echter niet onderhevig aan deze risico's.


Het is echter belangrijk om te onthouden dat papieren wachtwoordenboekjes ook hun eigen risico's met zich meebrengen. Ze kunnen fysiek verloren gaan, beschadigd raken of gestolen worden. Daarom is het cruciaal om het wachtwoordenboekje op een veilige plaats te bewaren en discreet om te gaan met wie er toegang toe heeft.

 

Tips voor een goed wachtwoordbeleid:

Hier zijn een aantal tips voor het creëren van sterke wachtwoorden:


1. Lengte is Belangrijk: Maak je wachtwoord lang. Een goed wachtwoord moet minstens 12 tekens lang zijn.


2. Gebruik een Mix van Tekens: Combineer hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens (zoals !, @, #, $, enzovoort).


3. Vermijd Voor de Hand Liggende Woorden: Vermijd makkelijk te raden woorden zoals "wachtwoord", "123456", je naam of geboortedatum.


4. Vermijd Woorden uit het Woordenboek: Gebruik geen woorden die in het woordenboek staan. Hackers maken gebruik van woordenboekaanvallen.


5. Unieke Woorden of Zinnen: Maak een wachtwoord op basis van een unieke zin of een combinatie van ongebruikelijke woorden.


6. Gebruik Geen Persoonlijke Informatie: Vermijd het gebruik van persoonlijke informatie zoals je naam, gebruikersnaam, of bekende data.


7. Wissel Regelmatig van Wachtwoord: Zoals eerder besproken, verander je wachtwoord regelmatig om veilig te blijven.


8. Gebruik Verschillende Wachtwoorden voor Verschillende Accounts: Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor al je accounts. Als één account wordt gecompromitteerd, blijven de anderen veilig.


9. Wees Op Je Hoede voor Phishing: Laat je niet verleiden om je wachtwoord in te voeren op verdachte websites. Controleer altijd de URL.


10. Vermijd Makkelijk te Voorspellen Patronen: Vermijd opeenvolgende cijfers of letters (bijv. "1234" of "abcd").


11. Test Je Wachtwoordsterkte: Gebruik online tools om de sterkte van je wachtwoord te testen. Dit kan je helpen om te zien of je wachtwoord sterk genoeg is.


Onthoud dat het belangrijk is om je wachtwoorden geheim te houden en deze niet met anderen te delen. Met een sterk wachtwoord verklein je het risico op ongeautoriseerde toegang tot je accounts aanzienlijk.


Gebruik je wachtwoorden zoals je tandenborstel, laat niemand anders hem gebruiken, en vervang deze elke paar maanden
 

8 x wachtwoordenboekje op een rij

Er zijn verschillende soorten papieren wachtwoordenboekjes beschikbaar op de markt, van eenvoudige notitieboekjes tot meer geavanceerde boekjes met tabbladen en opbergvakken. Het is belangrijk om er een te kiezen die voldoende plek heeft en die stevig genoeg is om lang mee te gaan. Ik heb 8 favoriete boekjes op een rij gezet.

 

Wachtwoordenboekje Planbooks

Wachtwoordenboekje Planbooks

Heb jij ook altijd moeite om al je verschillende wachtwoorden en inloggegevens bij te houden? Maak het jezelf dan makkelijk met dit wachtwoordenboekje! Noteer meer dan 150 verschillende inloggegevens van zowel websites als apps en behoud het overzicht. Nooit meer onnodig tijd verspillen aan zoeken naar wachtwoorden. Dit password book is de perfecte oplossing voor een gestructureerd beheer van al je inloggegevens. Bestel vandaag nog en vergeet de frustratie van vergeten wachtwoorden!



 

Less is MOORE | Wachtwoordenboek

Less is MOORE | Wachtwoordenboek

Dit handige wachtwoordenboek van Less is More is de perfecte oplossing voor wie al die inloggegevens en wachtwoorden niet meer kan onthouden! Met vier pagina's per letter en een handige alfabetische indeling vind je jouw wachtwoorden makkelijk terug. Het formaat van A5 en de softcover van 350 grams maken het boekje compact en handzaam. De dubbelzijdig bedrukte pagina's zorgen dat er genoeg ruimte is voor al jouw wachtwoorden. Met 106 pagina's en een zwarte Wire-O aan de linkerzijde is dit het perfecte hulpmiddel voor iedereen die wel een beetje extra geheugensteun kan gebruiken.



 

Wachtwoordenboek Interstat

Wachtwoordenboek Interstat

Ben jij ook altijd je wachtwoorden kwijt? Zorg dat je nooit meer zonder zit met deze prachtige notitieboeken van Interstat. Met 144 pagina's en een harde kaft zijn deze boekjes perfect om al je inloggegevens veilig in op te bergen. En met de trendy Tropical-print zie jij er ook nog eens fashionable uit terwijl je online beschermd blijft. Maar dat is nog niet alles, want er zijn ook prints verkrijgbaar als Botanical, Urban en Geometric. Geen gedoe meer met vergeten wachtwoorden, deze notitieboeken zorgen dat jij altijd in control bent! En dat voor een zeer scherpe prijs!



 

Wachtwoordenboekje hippekaartjeswinkel

Wachtwoordenboekje hippekaartjeswinkel

Met ruimte voor 200 verschillende wachtwoorden kun je alles veilig opschrijven op het stevige, beschrijfbare papier. De ringband zorgt ervoor dat je makkelijk door het boekje kunt bladeren.Het handzame A6 formaat zorgt ervoor dat je het boekje overal mee naartoe kunt nemen. De omslag van 400 grams stevig karton zorgt ervoor dat het boekje tegen een stootje kan.




 

Zoedt - wachtwoordenboekje

Zoedt - wachtwoordenboekje

Dit handige wachtwoordenboekje is de oplossing voor iedereen die altijd moeite heeft om al die verschillende wachtwoorden te onthouden. Door het compacte formaat (A6) past het gemakkelijk in je tas. Het boekje heeft genoeg bladzijden om al je wachtwoorden te noteren en het patroon van stippen geeft het boekje een trendy uitstraling. Het is eenvoudig om je wachtwoorden te beheren en te allen tijde bij de hand te hebben. Bewaar het boekje op een veilige plek, zodat je de wachtwoorden altijd bij de hand hebt en veilig blijven.



 

Wachtwoordenboekje op alfabet A6 - Hee Goodies

Wachtwoordenboekje op alfabet A6 - Hee Goodies

Ben jij het ook zat om steeds je wachtwoorden te vergeten? HEE Goodies heeft de perfecte oplossing: hun handige wachtwoordenboekje! Met plek voor maar liefst 122 inloggegevens en op alfabetische volgorde, hoef je nooit meer te zoeken. Het boekje bevat ook tips voor veilig gebruik en het maken van sterke wachtwoorden. Met de zwarte tabjes aan de zijkanten vind je gemakkelijk wat je nodig hebt en er is zelfs ruimte voor je belangrijkste wachtwoorden achterin. Het A6-formaat en het moderne design maken dit wachtwoordenboekje een echte must-have.



 

Wachtwoordenboek alfabetische volgorde A5| Fotofabriek

Wachtwoordenboek alfabetische volgorde A5| Fotofabriek

Met het wachtwoordenboekje van Fotofabriek heb je altijd al je wachtwoorden en persoonlijke gegevens bij de hand. Het boekje bevat ruimte voor meer dan 500 wachtwoorden, in een handige alfabetische volgorde. Blader er gemakkelijk doorheen dankzij de luxe ringband. Naast je wachtwoorden biedt het boekje ook ruimte voor notities. Fotofabriek staat garant voor de hoogste kwaliteit productie en ruim 1 miljoen tevreden klanten. Bestel nu en vergeet nooit meer je wachtwoorden met deze praktische password organizer!





 

Maan Amsterdam Adresboek en wachtwoordenboek

Maan Amsterdam Adresboek en wachtwoordenboek

Ben jij het ook zat om al je belangrijke adressen en wachtwoorden kwijt te raken? Dan is het Maan Amsterdam Adresboek en Wachtwoordenboek echt iets voor jou! Dit handige notitieboekje heeft een overzichtelijk ontwerp met ruimte voor maar liefst 12 adressen per letter van het alfabet. Daarnaast heeft dit boekje ook nog een speciaal katern om 100 gebruikersnamen en bijbehorende wachtwoorden te noteren. Met zijn pastelkleuren en handzaam formaat van 15x15 cm is dit boekje een echte must-have voor iedereen die georganiseerd wil zijn, zowel op kantoor als onderweg!



 

5 meest gestelde vragen over het wachtwoordenboekje

Het kan zijn dat je nog met vragen zit over het wachtwoordenboekje. Ik heb hieronder antwoord gegeven op de vijf meest gestelde vragen over een wachtwoordenboekje:


1. Is het veilig om een papieren wachtwoordenboekje te gebruiken?

Ja, een papieren wachtwoordenboekje kan veilig zijn als het op een goed beveiligde plaats wordt bewaard. Zorg ervoor dat het boekje buiten het zicht van anderen wordt gehouden en deel de locatie en toegangsgegevens alleen met betrouwbare personen, zoals een vertrouwde familielid of een executeur-testamentair.


2. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn wachtwoordenboekje veilig is na mijn overlijden?

Het is belangrijk om duidelijke instructies achter te laten over wie er toegang heeft tot je wachtwoordenboekje in geval van overlijden. Dit kan bijvoorbeeld worden opgenomen in je testament of worden besproken met een vertrouwenspersoon. Zorg er ook voor dat het boekje veilig en buiten het zicht wordt bewaard.


3. Moet ik al mijn wachtwoorden in het boekje noteren?

Het is verstandig om alleen de belangrijkste en meest cruciale wachtwoorden in het boekje op te nemen. Dit kunnen wachtwoorden zijn voor financiële instellingen, belangrijke online accounts en andere essentiële diensten.


4. Wat als mijn wachtwoordenboekje verloren raakt of beschadigd wordt?

Als je wachtwoordenboekje verloren raakt of beschadigd wordt, kan dit problematisch zijn. Het is daarom belangrijk om een back-up te maken van je wachtwoorden op een andere veilige locatie of in een digitale kluis die toegankelijk is voor vertrouwde personen.


5. Zijn er alternatieven voor een papieren wachtwoordenboekje?

Ja, er zijn alternatieven beschikbaar, zoals digitale wachtwoordmanagers. Deze bieden geavanceerde beveiligingsfuncties en kunnen toegang bieden tot je accounts na overlijden, mits je voorzorgsmaatregelen neemt om je digitale nalatenschap te regelen.


Het is belangrijk om een benadering te kiezen die past bij je specifieke behoeften en comfortniveau met technologie. Ongeacht de methode die je kiest, is het cruciaal om veiligheidsmaatregelen te nemen om je digitale gegevens te beschermen.

Comments


bottom of page